Jumaat, 2 April 2010

HANYA YANG TIGGAL ADALAH KOMEN-KOMEN (1)

PAPARAN 2 April -

HANYA YANG TINGGAL KOMEN-KOMEN ANDA

KOMENLAH DENGAN PENUH HIKMAH SEPERTI YANG ANDA CANANG-CANANGKAN


BUKALAH MATA DENGAN KEPELBAGAIAN MASALAH DIMESIR DAN BERTINDAKLAH

23 ulasan:

naimul firdaus berkata...

salam..
terima kasih tuan.
pendedahan anda yang berani dengan gaya yang bersahaja membuatkan saya teruja.
tapi sedih lagi banyak la..
saya salah seorang azhariy, terasa sangat kelemahan kita dalam membanteras kemungkaran yang menggila sekarang.
tepat sekali kata para ulama apabila mereka mengumpamakan remaja sebagai cabang dari kegilaan.
cerita-cerita macam ini memang menggilakan!
gandakan usaha mendekat kepada Allah, nescaya manusia akan mendekat dengan seruan kepada Allah yang kita bawa..
maaf, komen panjang pulak, sekadar pandangan saya sahaja.
kebaikan, apa salahnya dikongsi.
jemput berkomen di blog saya.
wallahu'alam

DEVOTEE berkata...

emm..btol tu naimul. kena gandakan usaha pembaikan secara beradab, terhadap masyarakat di sini..

Tanpa Nama berkata...

tuan info kini,
gambar yg first (berdua) tu adik beradik sebenarnya...
harap tuan x salah faham..

Tanpa Nama berkata...

tanpa nama: sy knal la mreka tuh kwn.. mreka tuh kwn rpt sy kot.. diorg bknnye adik-bradik le kwn... couple le tuh... kakak kpd laki tuh pkai baju lain mlm tuh...

Tanpa Nama berkata...

wow!! hang bule la jd reporter ek lps nie.. berape derang byr gaji ko tuk kupas citer nie ? hot dowh citer nie.. ;D musykil rr cmner ek PCM can win as prom queen ? PCM subahat jgk kot..

Tanpa Nama berkata...

budak mansurah.

pcm... dorg... perghhh.... maju kot... ada fbi.. ada spy n etc... tu yg tau mcm2 tu... caya la... tapi slack satu je... mulut busuk

Tanpa Nama berkata...

JS

eddy style dowww.. cunn la..
sape yg buat ni mmg xbetol biar je die ngn dunia die..
mak aku ckp jgn dilayan org bodoh nnti kau pon jd bodoh..
die xcukup ilmu lagi tu..
die xjaga hubungan dgn manusia belum tentu syurga..
udah2 la wahai sahabat penulis blog.. kami disini nk belajar pon pening la sbb kau.. next year kau dtg dinner klaw kau nk tau.. jgn sampai awak nnti dah xde tangan untuk fitnah2 pabila kami patahkan tgn awk k ;)

Tanpa Nama berkata...

si perantau sepi..

si penulis ini tidak takut akan kematian kah?

Tanpa Nama berkata...

Wowwwww kwan rpt buat camni err

Tanpa Nama berkata...

adew org yg x gi dinner tue ckp lbih2...er...

huhuhuw,,,, pcm prom queen ohh

Tanpa Nama berkata...

salam..
mula2 saya ucapkan terima kasih...krn sudi menegur...
saya terjumpa blo org lain tadi...



Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. (Hamka).Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah baik tingkah laku dan akal budinya. (Hamka). Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan orang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka).

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. Dengan jalan menambah kecerdasan akal, bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. (Hamka).

Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. (Hamka).

Kata Hukama,” Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan”. (Hamka).

Mengikut adab kesopanan, tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui, bukanlah orang yang patut dihormati. (Hamka)

Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain, walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka).


mungkin saudara boleh cube utk next time :)

Tanpa Nama berkata...

ate la kan kalau org tua mike tgk apa pulok yg dikatenye...elok bebenor ke atau tak??? walaupun kubur asing2 tapi takkan tak kesian pada jiran sebelah dok bising ye dak....???? biasa la dunia nak kiamat mcm2 jadi yg difitnah pn sama yg memfitnah pn sama...aci lawan cari kat akhirat la nanti..majulah sukan snorkling utk hurghada dan sharm al shiekh..

Marchionni berkata...

Salam,

Aku rasa kan, kalaw lelaki2 nak dtg majlis (apa2 Majlis) x salah pun nak pakai pakaian ala2 barat selagi menutup aurat dan xde lambang2 agama lain. Aku rasa xperlu pun kita nak jijik ataw meluat, ke mcm mana bro?

Kalaw pasal majlis, bg aku nak buat dinner xde hal, tp biarlah batas2 pergaulan tuh dijaga.

fathuddin berkata...

fathuddin:
salam...

ayuh kembali kepada Allah, cakap banyak tak main la..

Tanpa Nama berkata...

rain mans: salam..saya sorg azhari ,,nak tgur skit yg writter blog ni,,bhasa tolg jaga skit ar ble post artikel tu,,enta nak bdakwah tapi uslub xkene,,jd jgn lah slahkan orang kalau bengang dgan artikel enta tu ana pun xsuka jgak dgan prangai dak medik ni wat benda alah yang teruk ni,,tapi enta sbagai daie,,jaga dulu uslub enta tu,,ana bace bun jd bgang kat enta dulu sbb uslub ntah pape,,teruk je bace...jd jaga dulu uslub tu kmudia dakwah la..utk dak medik plak,,xpayah macam best la nak patahkan tgan writer plak,,lu orang boleh wat pe lu nak wat xkan writer xleh wat pe dye nak tulis,,kurang2 dye wat lah baik ajak brubah wlupun bhasa kasar,,dr lu ornag wat majlis tu,,kot2 datg bala dr ALLAH,,sume mampos tau x,,susah mak ayh lu je nak bwk mayat lu balik..Jd dak medih xpayah nak mcam best la nak gertak2 org,,nak patah2 tgan org,,orang tegur lu xnak trima lu diam sudah.ape cer lu mlenting??goyang ke org tau salah lu..kalau x salah xpayah goyang beb.org salah je mlenting,,klu xnak trima,,lu diam je,,xpayah nak bantai2 orang lak k...lu wat benda majlis ni pun truk gak..k r..saja pkai uslub mcam ni..utk writer,,renungkan..

Tanpa Nama berkata...

rain mans: salam..saya sorg azhari ,,nak tgur skit yg writter blog ni,,bhasa tolg jaga skit ar ble post artikel tu,,enta nak bdakwah tapi uslub xkene,,jd jgn lah slahkan orang kalau bengang dgan artikel enta tu ana pun xsuka jgak dgan prangai dak medik ni wat benda alah yang teruk ni,,tapi enta sbagai daie,,jaga dulu uslub enta tu,,ana bace bun jd bgang kat enta dulu sbb uslub ntah pape,,teruk je bace...jd jaga dulu uslub tu kmudian dakwah la..utk dak medik plak,,xpayah macam best la nak patahkan tgan writer plak,,lu orang boleh wat pe lu nak wat xkan writer xleh wat pe dye nak tulis,,kurang2 dye wat lah baik ajak brubah wlupun bhasa kasar,,dr lu orang wat majlis tu,,kot2 datg bala dr ALLAH,,sume mampos tau x,,susah mak ayh lu je nak bwk mayat lu balik..Jd dak medik xpayah nak mcam best la nak gertak2 org,,nak patah2 tgan org,,orang tegur lu xnak trima lu diam sudah.ape cer lu mlenting??goyang ke org tau salah lu..kalau x salah xpayah goyang beb.org salah je mlenting,,klu xnak trima,,lu diam je,,xpayah nak bantai2 orang lak k...lu wat benda majlis ni pun truk gak..k r..saja pkai uslub mcam ni..utk writer,,renungkan..

Tanpa Nama berkata...

trimas diucapkan kepada peminat2 setia saya....sngguh x dsngka smpai kuar kt blog gmbar saya...amat teruja skali...kepada peminat smue...diharap agr sbr dan menantikan lg picz2 saya yg lebih hot akan datang...kepada pmbuat blog ini..sila la amik gmbr saya kt fb saya utk dmsukkn dlm blog ini..kali halal pnye gmbar..xd yg haram kerana dh dpt kbnran tuan pnye gambar....salam

AIDY NAZRIN BIN JUNAIDY

Mr Somebody berkata...

Assalamualaikum

haram jadah apa ko nak kata PCM subahat?

aku panas ar klu ada orang nak jatuhkan PCM ni

ko xtahu, malam tuh
dekat2 nak habis majlis annual grand dinner ni
sape datang bagi 'pamplet' soh ingat pasal mati kat student2 yg join AGD?
JAKSI PCM la datang

ada nampak bukti AGD ni anjuran PCM ke?
cari sendiri la sape yg anjur program AGD ni
tapi tolong jgn kaitkan AGD ni dengan PCM
PCM langsung xde nak tolong klu buat program macam ni

Mr Somebody berkata...

Assalamualaikum

haram jadah apa ko nak kata PCM subahat?

aku panas ar klu ada orang nak jatuhkan PCM ni

ko xtahu, malam tuh
dekat2 nak habis majlis annual grand dinner ni
sape datang bagi 'pamplet' soh ingat pasal mati kat student2 yg join AGD?
JAKSI PCM la datang

ada nampak bukti AGD ni anjuran PCM ke?
cari sendiri la sape yg anjur program AGD ni
tapi tolong jgn kaitkan AGD ni dengan PCM
PCM langsung xde nak tolong klu buat program macam ni

Tanpa Nama berkata...

nape ana kene banned dari komen..tolong ulas skit owner blog??? nak dakwah xplu takutt..

mohd fathuddin ibn mat radzi berkata...

salam...marilah kita sama-sama istighfar, semua pakat ikut emosi ja ditambah hasutan syaithon yang menjadi perosak hati manusia dan akal yg selalu kalah dengan nafsu...

INFOKINI berkata...

menjawab pertanyaan knape di ban. maka jawabnya, mereka yang di ban dari shotbox dan ruangan komen adalah mereka yang menggunakan perkataan lucah,caci maki @ pembikin haru biru.

tetapi sebarang komen contra @ pro kepada kalimah admin,akan tetap menjadi tatapan umum.admin tidak kisah dari ape sahaja komen pembaca, semuanya akan dibiar menjadi tatapan umum. sama ada komen tersebut hemtaman terhadap admin, atau sokongan,ia muhasabah bagi admin,semuanya akan dibiarkan.asalkan bukan hujjah otak kuning

Sekiranya anda tidak menulis seperti yang dikata, maaf, mungkin anda terkena jangkitan ban dari mereka yang berkongsi line internet bersama anda (seperti dari punca satu tempat ishtiro' cc)

istilah takut dengan hentaman hujjah orang ataupun lainnya, tiada dalam kamus hidup admin

sekian

Tanpa Nama berkata...

salam... ana sbgi sorg daie atas muka bumi Allah yg fana nie nk mmberi sdikit perkongsian mngenai gmbr2 di atas. kita sbgi pelajar yg mnimba ilmu di bumi anbiya' mestilah mnghormati tmpt tersebut. kita xseharusnya mmbuat perkara2 yg blh mrosakkan name bumi tersebut. ape lagi mlanggar suruhan Allah yg telah termaktub dalam al-quran.sebenarnye kat mane2 tmpat pun kita brada, kita perlu mnjaga adab kita. kita nie org islam, jgn biar or kafir mmndang rendah pada kita sebab perkara2 nie. Allah mlarang hmbanya berlebih2an berkawan antara laki dan perempuan, kne mnjaga ikhtilat, bg muslimah wajib mnutup auarat, kalo dah kate wajib tue, mksudnye kalo wat jgk,DOSA BESAR! bg yg xtaw perkara nie sblm nie kne la mndalami lg ilmu agama. xblh biar ilmu sndiri dtg pada kita.xkna terjadinye perkara mcm tue. kita xblh islam atas name je, kne beramal dgn sepenuhnye.. ana bkn nk jadi ustzh kat cnie, ana sbgi daie wajib gtaw sume nie drpd berlaku berterusan. wallahua'lam. wassalam.