Isnin, 31 Mei 2010

Rakyat malaysia ditawan israel dan Hamas isytihar 'intifada'

azlan
GAZA PALESTIN 31 Mei : -Berita hari ini menyebut kapal kumpulan penyampai bantuan ke gaza yang diketuai oleh turki,pertubuhan-pertubuhan kemanusiaan, dan berbelas rakyat malaysia yang menyertai misi ke gaza telah diserang oleh rejim zionis laknatullah alaihim (Allah herbaituh !!! ). Kumpulan penyampai misi bantuan ke gaza ini membawa pelbagai bekal untuk penduduk palestin digaza. Antara mereka ada yang terbunuh, dan diberitakan ada diantara mereka yang mengikuti misi itu cedera. Rakyat malaysia yang diantaranya wartawan astro awani, seorang ahli parlimen, berada dalam tawanan dan selamat.

Berlaku pertempuran diantara tentera berpakaian serba hitam lengkap bersenjata (komando tentera yahudi, Allah ya herbaithum!!!) dengan aktivis pejuang pro palestin dikapal tersebut. Kapal Mavi Marmara yang dimiliki Turki kini dilaporkan dibawa ke Haifa, manakala semua penumpangnya akan dipenjarakan. Kita doakan agar mereka yang ditawan dapat selamat dari tawanan tentera israel atau syahid.

Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Moussa, memanggil mesyuarat tergempar bagi membincangkan tindakan perkumpulan 22 negara Arab terhadap apa yang disifatkan "tindakan keganasan" Israel terhadap kapal misi bantuan antarabangsa ke Gaza.
israel invades gaza strip hamas palestine
"Setiausaha Agung Liga Arab sudah memanggil mesyuarat tergempar peringkat wakil bagi membincangkan jenayah kejam tentera Israel terhadap orang awam tidak bersenjata yang menyebabkan ramai terbunuh dan cedera.

"Liga Arab mengutuk tindakan keganasan itu," menurut kenyataan pertubuhan itu yang dipetik oleh Reuters.

Sementara itu, AFP pula melaporkan Hamas hari ini menyeru rakyat Arab dan umat Islam supaya 'berhimpun' di kedutaan-kedutaan Israel di seluruh dunia bagi membantah serangan maut rejim itu terhadap kapal-kapal yang membawa bekalan bantuan ke Semenanjung Gaza.

“Kagaza israel attack 120109 05mi menyeru semua rakyat Arab dan umat Islam supaya berkumpul di kedutaan-kedutaan rejim Zionis itu di seluruh dunia,” kata jurucakap Hamas Sami Abu Zuhri sambil menggunakan perkataan Arab 'intifada'.

Perdana Menteri Hamas Ismail Haniya di Gaza mengecam 'serangan' berkenaan dan turut meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melindungi aktivis yang mengikuti misi penghantaran bekalan bantuan itu.

Tiada ulasan: