Jumaat, 28 Mei 2010

Pencuri mati, rentung putus dua


Beberapa hari lepas, kita dikejutkan dengan berita-berita dimalaysia yang mengkhabarkan kematian demi kematian akibat kebodohan mangsa sendiri. Ramai dikalangan rakyat malaysia yang mati sia-sia sama ada mati penuh dengan maksiat, mati ketika mencuri, atau bermacam-macam pengakhiran hidup diakhiri dengan pengakhiran hayat yang buruk.

Rentung putus dua

MUADZAM SHAH 25 Mei : - Seorang pemuda meninggal dunia penuh azab apabila tubuhnya bukan rentung, malah terputus dua akibat terkena renjatan elektrik ketika dipercayai cuba mencuri kabel Tenaga Nasional Berhad (TNB) di sebuah pencawang elektrik di Felda Keratong 9 di sini, kelmarin.

Keadaan mayat mangsa berusia 20 tahun itu amat mengerikan dengan separuh badan daripada paras pinggang ke bawah tersangkut pada talian elektrik setinggi 3.5 meter di pencawang itu.

Sebahagian lagi tubuh mangsa termasuk kepala, rentung dan terjatuh di bawah tiang talian elektrik berkenaan ketika ditemui penduduk kira-kira jam 11 malam.

Menurut Pegawai Penjaga Balai Bomba dan Penyelamat Muadzam Shah, Pegawai Bomba Rahmat Omar, pihaknya menerima panggilan menurunkan mayat mangsa tergantung pada tiang elektrik berkenaan kira-kira jam 11.30 malam.


Katanya, tujuh anggota dengan sebuah jentera dikejarkan ke tempat kejadian dan mereka mengambil masa hampir setengah jam menurunkan mayat terbabit yang sudah terputus dua.

“Berdasarkan maklumat, mayat mangsa ditemui penduduk yang melalui tempat kejadian berikutan pencawang TNB itu terletak di persimpangan masuk Felda berkenaan dan Felda Keratong 10.

“Usaha menurunkan sebahagian tubuh mangsa juga dibantu kakitangan TNB yang memutuskan bekalan elektrik terlebih dulu,” katanya, semalam.

Menurutnya, disebabkan kejadian itu penduduk di Felda berkenaan termasuk sebahagian bandar ini bergelap hampir sejam sebelum bekalan disambung semula selepas kerja menurunkan mayat mangsa selesai.

“Mayat mangsa dipercayai penagih dadah dihantar ke Hospital Muadzam Shah (HMS) untuk tindakan lanjut,” katanya.

Sementara itu, seorang penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Hisham, 24, berkata kegiatan bodoh mencuri kabel elektrik di Felda berkenaan dikesan semakin berleluasa sejak enam bulan lalu.

“Kecurian kabel menyusahkan penduduk kerana terpaksa bergelap akibat bekalan terputus. Sudah beberapa kali gangguan elektrik berlaku disebabkan kegiatan jenayah terbabit disyaki dilakukan penagih dadah.

“Apapun, kejadian ngeri itu diharap memberi pengajaran mengenai padah mencuri kabel elektrik dan berharap pihak berkenaan melakukan tindakan sewajarnya supaya penduduk tidak mendapat masalah akibat perbuatan pencuri terbabit,” katanya.

Dalam satu kejadian berasingan, satu lagi tragedi melibatkan kematian yang juga melibatkan pencuri kabel penagih dadah mati ditempat kejadian. Mati ketika mencuri kabel sudah agak sinonim dengan penagih dadah dimalaysia.

KUALA KRAI 25 Mei : - Kerakusan empat pencuri kabel telefon asyik ‘melapah’ kabel telefon sepanjang 600 meter di kawasan landasan kereta api di sini, berakhir dengan kejadian ngeri apabila seorang maut selepas bergesel kereta api di Kilometer 40.5 laluan Bukit Abu-Manik Urai, dekat Dabong, pagi semalam.

Akibat kejadian itu lelaki berusia 37 tahun itu parah di kepala dan patah kaki kiri selepas tercampak sejauh kira-kira dua meter dari tempat dia menyusun wayar telefon berkenaan, kira-kira jam 7 pagi.

Sebelum itu, mangsa bersama tiga rakan ke kawasan berkenaan mencuri kabel dan selepas memotongnya, menyusun atas landasan kereta api bagi membuang pembalut untuk mendapatkan kabel tembaga.

Tiada ulasan: