Isnin, 23 November 2009

ISMA a group of Christians?

INFO AMSTERDAM 23 NOVEMBER 2009: Post kali ni, post besa-besa ja, saja ringan-ringankan jejari telunjuk ngan jari hantu, menaip isi hati, dari pasai telatah manusia. Pasainya ni, Satu INFO yang mengejutkan mengenai ISMA. Tapi ISMA jangan marah no.. baru sat ni, adalah satu mamat tuh, dia bagi pampang satu alamat web, dia kata web pasai ISMA. Dia mintak pie bukak. Sebabkan nak layankan ja karutan dia tuh, chek pon bukak pie lah web tu.

Dalam web ISMA ni, dia kata: the ISMA team "We are a group of Christians linked to a number of Dutch student Christian unions and churches....." n bla..bla..bla. Apa lagi, chek ni pon tekejut beghuk kejap lah. Nauzu'billahi min zalik!! mana taknya, dia kata kat web nuh, di Amsterdam, ISMA a group of Christians(in Amsterdam). Chek pon nak memastikan kesohehannya, pie pakat tengoklah bagi habih web ni.

Pelik, pasai pa, Banner web dia tak pakai tudung duk jadi lambang ISMA, ha.. ni kira PANAS ni, bghapie oghe klate ghoyak. Apa lagi, Chek tinjau pie lah kat bahagian-bahagian web ni. kalau ampa nak tengok, pakat bukalah no http://www.isma-Amsterdam.org/. tapi nasihat chek, jangan tepengaruh dengan web ISMA ni sudahlah, jangan join no, buleh keluaq islam pulak pa nanti. Nanti chek tak pasai-pasai dapat saham, sebab macam dok edaqkan pulak. Kalau tak kuat iman, tak payah dok bukak lah no.

Banner ni, betui-betui buat ckeh tekujut. kaji punya kaji, belek punya belek, nasib bik, bukan web ISMA yang sebenaq. Nak jadi cerita, ada jugak orang yang ta'asub anti ISMA sampai dia nampak nama isma ja, pie bukak ngan korek habih, nak pakat hambat, kutuk, maki tak tentu hala, tup-tup lain kluaq. Bahaya kalau lagu tu. Nak marah pon, biaqlah marah tu marah sayang. Kot ya kalau ISMA bawak banyak masalah pon, chek mintak janganlah disamakan ISMA dengan orang kapiaq. Kalau nampak ISMA ini bermasalah, tak bersama dengan yang ramai ka apa ka, apalah salahnya ajak dan seru depa dengan cara baik. We Are a Muslim, tak gitu.

Kalau ada yang nak samakan ISMA like a group of Cristians, macam pada tajuk posting ni, aku orang pertama bangkang. Ha, jangan nak anggap admin ISMA pulak no. Just bangkang, coz cara tak kena. Kita sama-sama muslim. Muslim sama muslim kena kasih sayang. Kita adalah khalifah dibuka bumi (ummat islam) like cream of the cream, ummat terpilih untuk mentadbir dunia. So marilah bersama-sama membawa kepada ukhuwah, dapat menerima sahabat-sahabat lain walau lain pendapat selagi tak sesat, dan jangan menanam sifat berbaur kebencian dan permusuhan.

akhir sekali, tanamkan(hilangkan) api permusuhan. Bukak pie perpaduan, Pada mana-mana yang kita duk rasa depa silap jalan, tunjuk pie bagi jalan. ISLAM jalannya luas, jangan disempitkan

1 ulasan:

panglima_khalid berkata...

http://www.isma-amsterdam.org/
International Students Meetingpoint Amsterdam

http://ismamesir.com/v1/
http://ismaweb.net/v2/index.php
Ikatan Muslimin Malaysia

aku pun tak setuju dengan ISMA di mesir, cukuplah PMRAM, kenapa nak ada ABIM, JIM, ISMA, UMNO dan lain2... kita kena bersatu baru boleh kuat...

tapi,