Selasa, 26 Januari 2010

haramkan persatuan merbahaya

FIKIRLAH SENDIRI

INFO ZAGAZIG 25 JANUARI 2010: INFO KINI menerjah lagi pemikiran dan luahan hati mahasiswa/wi. kali ini info kini dapati ramai pelajar disatu muhafazah iaitu zagazig yang kegusaran dan kerisauan dengan apa yang berlaku sekarang ditempat mereka.

membaca dari artikel blog titian syurga bertajuk " undilah saya" yang baru sahaja hangat dipasaran,menyatakan suara mewakili mahasiswi agensi mereka,telah menyuarakan pendapat kurang senang dengan ape yang terus berlaku yang bermula dari tahun lepas lagi. seorang akhawat(mewakili suara yang lain) ,telah meluahkan suara hati mahasiswi perubatan agensi mereka di dalam blog titian syurga ini. antara perenggan-perenggan blognya, http://titiansyurga-doccomel.blogspot.com/

"I LOVE ZGZG…! aku nak bawa satu lagi isu yg aku rasa telah menggugat keharmonian zgzg.."

" Ada apa dgn jawatan tu? NOTHING.Sbb, org2 yg bekerja utk jawatan dorang tu, tak tau matlamat dorang bekerja. Bekerja atas dasar semangat, bekerja kerana tehutang budi dgn org tertentu, bekerja sbb rasa bagus, pun mungkin ada. "

" TIADA MATLAMAT

Seronok ke ada jawatan? Aku nampak, turun naik tampuk kepimpinan ‘kelompok jawatan’ni ikut pada pengaruh individu, atau kemesraan hubungan individu dgn org atas (org Malaysia). Apa signifikan kewujudan ‘kelompok jawatan’ ni? "
" penah x korang pikir apsal korang dipilih pegang jawatan??ade ke kami yang mengundi?? "

apa yang admin dapat kupas,pelantikan ajk yang dibuat melalui agensi bukan dari pemilihan pelajar,iaitu bermaksud ada agenda tertentu.ini antara luahan mereka.studentnya sendiri menyatakan tidak ada keperluan persatuan agensi ditubuhkan, disebabkan sudah wujudnya persatuan perubatan untuk membantu pelajar medic,perubatan sahaja ada disemua cawangan yang menempatkan pelajar medic,untuk memberi kebajikan.ditambah lagi,DPM di muhafazah sudah ada untuk memastikan lagi keselamatan mereka dan memberi kebajikan kepada mereka.dua persatuan ini sahaja dilaporkan student agensi ini sudah cukup (kerana motif kedua-dua persatuan ini cukup jelas dan diperlukan).mereka menambah lagi,tiada keperluan banyak-banyak persatuan,menjadi persoalan bagi mereka,adakah persatuan ditubuhkan untuk memudahkan pelajar atau menyusahkan pelajar?pada admin,sudah tentu untuk memudahkan urusan

admin ada mendapat maklumat,student bawah agensi serta student baru tengah kepeningan,suara mereka yang admin dapat maklumat ada berkata: " buat apa persatuan banyak-banyak?nak ikut yang mana satu?masa kami terhad,cuti jumaat saje,kelas pagi sampai petang.apa faedah banyak-banyak?apa perlu banyak usrah&banyak persatuan?nak lumba-lumba ke?nak kejar nama dan jawatan ke?nak tunjuk power ke?gedik pulak kami tengok.ikut usrah perubatan,lepas tu nak kena ikut usrah agensi lagi,persatuan agensi nak buat program kat markaz baru kami lagi,pulak tu markaz tu selamat ke berprogram?kalau kena tangkap dengan polis sapa nak tanggung?usrah lain(bukan perubatan) pun ada sorang dua senior ajak(sorok-sorok),ada dengar juga namanya KONSIS(macam ISMA lebih kurang).jadi mana satu usrah kami kena ikut dalam seminggu?sampai kadang-kadang ada tiga atau empat nak kena ikut,nak bagi mati ke.rasanya cukup kot kami ikut usrah perubatan.ikut program perubatan,DPM kalau kami nak ikut program dorang pun kami ikut,kalau tak nak kami tak ikut,alhamdulillah,dorang pun tak ada paksa-paksa ikut program atau usrah dorang.tapi,apa motif persatuan dan group yang lain-lain ajak(macam paksa-paksa),kadang-kadang desak-desak,ada satu group tu usrah macam kosong,tapi sorok-sorok ajak kami "

apa yang admin terima,maklumat yang sampai,antara orang terkuat persatuan itu(bawah agensi)sebelum ini sendiri mencadangkan agar dibubarkan persatuan terbabit kerana merasakan,tiada motif untuk kepentingan pelajar,dikatakan membahayakan keselamatan,serta motif penubuhannya untuk gerakan yang membahayakan dari aspek keselamatan.

90% ajk yang dilantik tahun sebelum ini menarik diri dari jawatan untuk sesi seterusnya sebab memandangkan tiada kepentingan penubuhan persatuan itu,dan pelantikan baru adalah hampir kesemua adalah muka baru yang tidak tahu tentang masalah sebelum ini serta dilantik dengan tiada pemilihan.

suara student medic ini menyebut,takda keperluan persatuan bawah agensi,kalau wujud seolah-olah agensi nak lepas tangan dalam menjalankan amanah yang diberikan kepada mereka,kerja mereka beres(tu pun sebab student yang buat,guna alasan persatuan)lepas tu berita yang sampai pada mak ayah,agensi bergerak baik. sedangkan,rumah pun student sendiri yang cari.agensi kan ada pegawai mewakili syarikat masing-masing,takkan mereka makan gaji tanpa kerja?sudah tentu mereka ada kerja,dan mereka buat kerja,adakah tidak memadai?.jadi apa perlu persatuan?ada baiknya tidak perlu wujud persatuan.agensi cukup buat tugas kemasukan pelajar dan segala bentuk fail-fail diselesai segera seperti agensi-agensi yang ada bergerak dimesir,itu sudah amat memadai.tentang persatuan cukuplah sudah ada PERUBATAN,untuk handle kebajikan pelajar.

lagipun apa guna terlalu banyak persatuan.kalau semua orang atau setiap orang nak buat persatuan,siapa yang nak jadi pemimpin dan siapa yang nak jadi ahli?adakah kalau ada sekitar 500 orang disetiap cawangan,perlu ada 500 persatuan,atau perlukah ada sampai 100 persatuan?tang mana nak ikutnya?ni dengar pula setiap tahun dari tahun satu sampai atas,setiap group-group kecil,nak buat persatuan masing-masing.jadi mana nak ikut agaknya?apa pun, hentamlah labu...

suara anak-anak agensi ini sendiri menyatakan,persatuan yang ditubuhkan membahayakan keselamatan dan kedudukan pelajar di zagazig,dan tiada faedah ditubuhkan,dan sewajarnya dibubarkan.dan ini adalah pendapat orang-orang kuat mereka sebelum ini(yang sekarang sudah menarik diri dari sebarang jawatan).

student-student ini juga diberitakan menyebut,persatuan haram ini sibuk nak buat program mega(seperti yang tertulis dalam titian syurga),sedangkan ia membahayakan keselamatan pelajar.bahkan lagi pula perubatan cukup sendat program yang telah dirancang,DPM pun banyak sudah programnya,tarbiah dan lain-lain.jadi apa perlu persatuan haram ini nak membuat program lagi?adakah untuk mengisi ilmu,jiwa atau sebenarnya ada motif lain.buat apa nak berpecah-pecah.

Tiga perkara dibawah ini perlu diambil berat:

persatuan haram ini memecahbelahkan hubungan sesama medic.kerana perubatan sudah ada.

DPM perlu bertegas dengan persatuan haram yang ditubuhkan,kerana mengganggu keselamatan pelajar malaysia di muhafazah terbabit

menubuhkan persatuan&markaz sendiri membahayakan keselamatan dan keamanan pelajar malaysia dimuhafazah

18 ulasan:

ijad berkata...

selamat tahun baru...

Tanpa Nama berkata...

panas beb....korang ni budak AQ ke? hahaha...aku sokong tu semua benda2 ni...REALITI...

afifah berkata...

~ apa maksud berbahaya....? setiap perbuatan atau perckpn adalah b dasark' ilmu dan pgetahuan..... bukan scr m babi buta atau ikut prsaan..... fyi..... psatuan bwh agensi tue dah bdaftar bawah JPMK setahun yg lalu.....

Tanpa Nama berkata...

KAMI MEWAKILI AHLI DPMZ MENCADANGKAN AJK AQ DI MESIR KHUSUSNYA DI ZAQAZIQ DIBUBARKAN..KALAU TIDAK BEBERAPA TINDAKAN YG DI FIKIRKAN WAJAR AKN KAMI DIAMBIL..(1)BOIKOT AJK AQ.. (2)BOIKOT PROGRAM AQ.. (3)BOIKOT ORG ATASAN AQ..

kedai kopi berkata...

org2 pmram semakin ketandusan!
depa duk carik kslhn org
kslhn depa snirik depa tk tgk.

mcm mana pljr2 medik mahu ikut org2 jumud mcm depa nih!

Dah tak tahan dengan AQ berkata...

ade betul gak artikel ni..tu baru yg kat zagzig. belum usya2 korupsi aq cairo. try la admin pegi jalan2 ngn dak2 aq cairo. mesti bersiri2 artikel boley dikeluarkan lepas ni. Selamatkan jemaah konon~

universal berkata...

haha..aku ajk AQ baru..n aku sokong kalau nk bubarkn prsatuan ni..tp kalau prsatuan ni wujud skalipun,aku rase x mghalang aku utk join aktiviti dpmz..n ak still lg ahli dpm n juge ahli pmram..pd pndpt aku,prstuan yg dibenci sgelintir pihak ni masih lg x mnggugat prsatuan2 yg sedia ade..dpm n opz still lg ramai ahli yg mnyokongnye,trmasuk aku..prsatuan ni just nk mnjage hubungan dgn agent atasan..kalau lah prof razali ingin mngetahui prkembangan anak2nye,bolehkah dpm @ opz mmberi laporan?dan urusan2 universiti sbgai contoh buku teks free yg kamu semua tatap utk study,bolehkh opz kendalikn?ade sstengah prkare prsatuan lain mampu kendalikn,n ade jgk x mampu,n prsatuan lain juge byk aktiviti yg nk dipikirkn..jd,prsatuan AQ 'skrg' just nk membantu..tp kalau prsatuan AQ ni mmbuat prcanggahan @ brmusuh dgn prstuan lame di zagzig ni,sy rase prsatuan ni spatutnye dibubarkn..tp buat mase skrg,kami x brmusuh dgn prsatuan yg ade..
walaupapepun,kalau masih ade pihak yg masih lg brniat baik nk boikot AQ,itu trpulang..itu hak masing2..maalish..

Tanpa Nama berkata...

rasa2nya.. 90% AJKT yg admin cakap tu dipecat.. bukan menarik diri..

Tanpa Nama berkata...

haha. no komen. tapi ape yg aku leh cakap, kalo nak pgang jawatan 2 jalan kan amanah dgan baik k?

bekas ajk aq berkata...

emm..akademi quran..nama yg tak melambangkan apa yg sepatutnya~

Tanpa Nama berkata...

bile bekas ajk aq cakap mcm yg kat atas aku ni.erm..entahla..ape nak kate lagi

oh ye,klu 90% tu kene pecat,tapi sebab apenye?baik je aku nampak dorang tu.tak le yg sesi lepas teruk sgt.sesi ni yg dilantik lg jenis sombong,cakap kurang sopan,suka arah2 orang tak beradap,n macam macam(sebahagiannyelah,tak kira ajk laki ke pompuan,sama ja).

apepun aku tak kisah lah,kene pecat ke ape ke,lantik baru ke ape ke,bg aku,memang tak perlu wujud ajk aq,klu sekadar sebab nak urus buku teks,dan benda2 simple lain,tu semua pegawai kita yg dah dilantik dan diberi gaji kat zagazig ni boleh buat.klu tak ape kerja dia nantikan.aku tak salahkan pegawai kita kat zagzig pon,sebab dia pon tak tau dah nak wat kerja apa,dah semua kita sapu habis.

so ada baiknye juga bubarkan persatuan aq kita ni.tak ada paedah,takut timbul pecah belah berlarutan

klu aq kaherah atau mane2 bemasalah tu aku malas masuk campur lah,tp pasal kita kat zagzig ni,aku memang optimis berpendapat tak perlu ada ajk aq.kita duduk bawah perubatan je cukup.pasal keselamatan,kita minta tlg dpm.pasal buku teks,jadual kuliah,hal2 kuliah yg laen biar pegawai zagazig kita handle.sattle masalah.

ape nak susah.ape nak gaduh2 smoll metter je le beb.

pemikir dak aq

seniorAQ berkata...

stkt dh 2 taun aku duk mesir ni, aku nmpk slama ni pihak atasn AQ hnya mmprgunakn ajk2 AQ yg dlntik utk mmudhkn urusn dorg n tutup mulut mak ayah kitorg kt mesia...aku penah dengo cite gak yg ade ajk AQ yg slalu x pi klas sbb nk settlekn urusn kuliah kwn2 dorg..sedgkn mak ayah anto sni utk study n bukn jdi kuli...sma2 la kte pikir...

x brpihak mane2 berkata...

to tanpa nama..

kalau kamu da x suke ngan sbhagian ajk AQ,jgn lah kamu mmbenci prsatuannye..krna ajk bru xtau ape2..ade sstengah drpd mereka mnerima jwtn sbb trpakse n tiade plihan..sbb itulah kamu nmpk prsatuan ni xbrgerak gt n x penting..sbb hati mereka kdg2 bukan brsame prsatuan..tp x patot salahkn prsatuan atas ksalahan ajk yg x brtauliah..bukan prsatuan itu k..


tp kalau betol2 prsatuan AQ byk ganggu hidup kamu,ganggu mase study kamu,memakse kamu buat sesuatu,kamu berhak utk boikot prstuan itu..
akan ttpi,kalau seorg individu(ajk) yg mmbuatkn kamu x senang,jdi boikot la individu itu..

kamu phm?
kamu setuju ngan aku??
@kamu still nk kontra??

DEVOTEE berkata...

hmmm, mcm2 pndapat ada. xpa la, lpas exam ni kita ulas sikit noh... :)

tahun 2 aq cairo berkata...

sngt berminat dengan ayat anon 08:01
"aku tak salahkan pegawai kita kat zagzig pon,sebab dia pon tak tau dah nak wat kerja apa,dah semua kita sapu habis"

Pegawai aq kt cairo-nak telefon pon payah~

Tanpa Nama berkata...

alah. korg ni. setahu aku tgk,

GLobal Medic dgr cite x jaga kebajikan student. not many yg nk kondem student2 GM. medic mesir aku x tau la, smpi skang x nmpk pon sape2 yg kondem agensi diorg.

so bile tiba AQ...fuuuuuuuuuuuh ramai siot yg dengki, sume nk jatuhkan AQ, aku x paham la. adkah sbb persatuan DPM, perubatan sume rasa INFERIOR kerana ada agensi yg MENJAGA kebajikan student diorg.

oh and to bekas ajk AQ...btol ke ko ni bekas ajk. sedap mulut je ckp ajk AQ sapu sume keje pegawai zgzg. apa ko tau?

ADMIT JE LA KORG INFERIOR NGAN AQ. X YAH NK JATUH2KAN AQ. MAK BAPAK KORG SENDIRI YG MINTAK PEGAWAI2 AQ SINI YG JAGA KORG. SO X YAH LAH NK BISING2. KLO NK BUAT BYK SGT TAIK KAT SINI. PEGI LA NEGARA LAIN.

grow up please. aku rasa malu ngan dak2 overseas lain. coz pemikiran diorg sgt menarik dan LUAS dari korg.

PEACE!

p/s: we noe student AQ are not welcome in zagazig in da first place. and yet korg tatau citer sebenar manusia talam dua muka ni.

Tanpa Nama berkata...

aku duk zagzig, aman je kehidupn aku.. xde pn nmpk perang2 berpersatuan.. korg ni, smua jenis yg duk ckp lebat.. dn, akhirnya, habuk pn tara.. hentam sana, hentam sini.. main ikut sedap je.. cerita plak, xde asas.. tension plak aku tgk menatang ni.. cm org bodoh je.. bazir msa bc artikel2 sampah.. dh la nk exam.. baik aku isap rokok.. blh tenang fikiran.. wakakakakakaka... smua ini SAMPAH!!

Tanpa Nama berkata...

wakakakakakakaaka
ade jugak yg defend aq
kebajikan..kebajikan..kebajikan..
(umah sewa kene cari sendiri, ade rumah kena bayar harga x sepadan dengan keadaan, keselamatan....hampeh!!!)